Apple’s revolution in smart glasses
As the world of technology progresses day by day, technological needs of people are shaped according to living conditions. Nowadays, big companies have to constantly come up with new innovative products in order to grow or maintain their position in the market.
Apple is one of the first companies that come to mind talking about innovation. Their R & D works on this technology continues unabated. Opening the doors of the iOS world with iPhone, Apple is working on smart glasses that will be the new product to bring as much sound as the first iPhone behind closed doors.
Artırılmış Gerçeklik
Artırılmış gerçekli, gerçek zamanlı olarak, gerçek dünya ortamı üzerinde grafik, ses ve diğer duyusal geliştirmeler eklemektedir. Sosyal medya uygulamalarındaki filtrelerden tutun da cerrahi işlemlere kadar birçok alanda kullanılan bu teknoloji, sanal alemi gerçek hayat ile birleştirmekte. Böylelikle gördüğümüz, duyduğumuz, hissettiğimiz şeyler artık bambaşka bir hâl almaya başlıyor. Mevcut diğer gerçeklik teknolojileriyle kıyaslarsak artırılmış gerçekliğin “gerçek dünya” ile “sanal dünya” arasında yer aldığını, bu iki kutup arasında bir köprü vazifesi gördüğünü söyleyebiliriz. İlerleyen günlerde hayatımızın ve iş alanlarının hepsinde karşımıza çıkacak olan bu teknoloji bizlere çok özel deneyimler yaşatacak. Film, mühendislik, sosyal medya ve daha bir çok alanda farklı etkileşimler ve oluşumlar göreceğiz.
Sanal Gerçeklik
Sanal gerçeklik, kullanıcıların kendilerini bulundukları ortamdan farklı bir yerde hissedecekleri, dahası farklı bir ortamı 3 boyutlu olarak deneyimleyecekleri bir teknolojidir. Kullanıcılar bu farklı ortamı deneyimlemek için gözlük, kask gibi aparatlar kullanırlar. Kavram kökeninde “gerçeklik” kelimesinin kullanılması tesadüf değil. Çünkü sanal gerçeklik teknolojisi ile yaratılmış ortama giren kişi, gerçekte bulunduğu ortamdan tam anlamıyla kopuyor ve kullanıcının o anki gerçekliği, gözlük ya da kask ile girmiş olduğu yeni ortam haline geliyor. Sanal gerçeklik gözlüğü ile girilen yeni ortamın kusursuz olarak tasarlanması oldukça önemli. Eğer VR (virtual reality) ortamı doğru kurgulanmazsa, kullanıcı gerçeklikten kopma hissini yaşayamaz ve bu durumda sanal gerçekliğin standart bir bilgisayar ortamında oynadığımız oyundan farkı kalmaz. Bu konuda Steam ve Sony ekibide oyunlar VR tabanlı oyunlar üzerinde çalışmalar yapmakta.
Bu iki teknoloji birleştiği zaman ortaya etkileyici bir kullanıcı deneyimi ortaya çıkmakta. Tabi bu teknolojiler şüphesiz emekleme aşamasındalar. Hali hazırda piyasada bulunan Holo lens gibi cihazlar tasarımsal ve konfor olarak hantal. Bu yüzden uzun süreli kullanım imkanı sunamamakta. Apple bizlere sunacağı cihazın piyasadakilere göre daha ince ve konforlu bir formda sunması günlük hayatta kullanılabilirlik açısından oldukça önemli.
Artırılmış gerçeklik ve Sanal gerçeklik ile yıllardır iPhonelarda bulunan özelliği bir üst seviyeye taşıyarak kullanıcılara ilgi çekici ve keyifli bir kullanıcı deneyimi yansıtmak isteniyor. Gözlüğün çıkış tarihi ile ilgili bazı söylentiler duyulmakta. Apple’a yakınlığı ile tanınan ünlü analist Ming Chi-Kuo, Apple Glasses hakkında bazı açıklamalarda bulundu.
Kuo’nun tahminlerine göre Apple, AR tabanlı akıllı gözlüğünü 2020 yılının sonlarına doğru satışa sunacak. Hatırlanacağı üzere kısa süre önce Apple’a yakın olan bir başka analist Gene Munster da 2020 yılını işaret etmişti. İki analistin de 2020 yılında ısrarcı olması, Apple’ın bu konuda ciddi çalışmalar yürüttüğünü gösteriyor. Öte yandan Apple’ın akıllı gözlüğü için 1300 dolar civarında bir fiyat belirleyeceği de sızdırılan bilgiler arasında. Ayrıca Cupertino merkezli şirketin Apple Glasses sayesinde Şirket değerinin 2 trilyon dolar ve üzerine çıkması öngörülmekte.
Şirket ürün ile birlikte geliştiriciler için GlassKit ile iOS için AR Kit olduğu gibi uygulama geliştirme kütüphaneleride sunacak. Böylece geliştiriciler için yeni bir gelir kapısı ve kullanıcılar içinde akıllı gözlük arayüzüne uyarlanmış muhteşem uygulamalar sunulacak.